Quando arrivai nel 1988 erano solo 5 anni che mi ero diplomato ed una azienda di queste dimensioni mi faceva paura, ma allo stesso tempo era entusiasmante la possibilità di sperimentare su un territorio così vergine.
Sono sempre stato più propenso a far fare investimenti in vigna che in cantina e per questo proposi di impegnarsi più in un lavoro più puntiglioso sulla produzione di uve e quindi diradamenti, sfogliature, cimature, selezione dei grappoli, ……
In quel 1988 non avevo a disposizione gran che se non tanto Sangiovese dove selezionare ed un po’ di “Uva Francese” ovvero Cabernet Sauvignon e fu con queste due varietà che iniziammo l’avventura dell’Avvoltore.
Quando nel 1990 dovevamo decidere cosa piantare nel vigneto di Poggio all’Avvoltore fui fortunato per l’ennesima volta. Ero tornato da poco da un viaggio in Cote Rotie dove dal grande GUIGAL avevo avuto la sorte di assaggiare uno strepitoso “LA LANDONNE 1975”, Syrah di incredibile complessità e longevità. Questa esperienza mi portò ad eleggere il Syrah come uva mancante nel taglio dell’Avvoltore che intanto muoveva i suoi primi passi sul mercato non senza vari successi.
Con il passare degli anni la mia storia e quella dell’Avvoltore di Adolfo Parentini e della Morisfarms si sono sempre più incrociate e per me sono divenute sia personalmente che professionalmente storie fondamentali.
La cosa bella di questa storia è la consapevolezza sia mia che di Parentini della gratitudine reciproca, siamo consapevoli che sia stato un incontro veramente fortunato che ha permesso la crescita di entrambi.
Dopo tanti anni nel 2001 ho portato con me in questo progetto Emiliano Falsini che aveva iniziato a collaborare all’interno di Matura (società di consulenza che avevo costituito con Alberto Antonini nel 1997) e del quale avevo potuto verificare la passione, serietà e grande rigore professionale.
Con Emiliano continuiamo la gestione sempre più attenta e precisa al fine di ottenere gli obbiettivi che ci siamo prefissi.
I graduated from the University of Pisa with a doctoral thesis on the ripening of the grapes and afterwards did post-graduate work at the University of Montepellier in France; by now I have been working in the vineyards as an agronomist for almost twenty years. I have also worked on many important projects in the province of Livorno and in the Tuscan Maremma, particularly in and around the town of Bolgheri where I was born and still live and where I have grown as a professional.
From 2001 to 2006 I worked with Federico Curtaz, from whom I learned to understand the importance of every single detail in the vineyards and to give the necessary attention to every aspect of the agronomical work , on a 360° basis.
My work can be divided into three principal areas of responsibility:
planning and programming
organizing
management
The work of the agronomist must be based in the vineyard and must adapt itself to the program of the firm, one aimed at growing grapes capable of giving important wines, ones which reflect their territory of origin and the aims of the individual entrepreneur.
To achieve these objectives, a unitary project is necessary, one which involves and takes into account the oenologist, the territory, the market, and sales and marketing; no aspect of the chain can be neglected, as in modern viticulture, it is always the details which count.
I am fortunate enough to have worked in many different areas in Italy and abroad, this has been a very enriching experience both personally and professionally, and I believe that wine is the true expression of a territory, given that every individual spot where the vine is cultivated gives a different personality, different nuances, a different character, to wines which, made from the same grapes, are often quite distinctive from.
My profession allows and obliges me to work both with native and International grape varieties and to also rediscover old local varieties, neglected and forgotten both in Italy and abroad; the study of all of their agronomical and oenological aspects is a fascinating one: I believe in a viticulture which respects the environment and carefully studies all of the techniques used in integrated agriculture, organic agriculture, and bio-dynamic agriculture.
Date of birth: novembre 27th, 1973
Place of birth: empoli (province of florence) Diploma as agricultural expert (magna cum laude)
Doctorate in viticultural and agronomy (summa cum laude) from the faculty of agrarian sciences of the university of florence
Post-graduate course in cellar technique and conservation of wine at the oenology faculty of the univesity of bordeaux victor segalen
Course in tasting and sensorial analysis at the oenology faculty of the univesity of bordeaux victor segalen
Important career steps:
1998: practical and applicative work in the cellars of the cantine leonardo da vinci – vinci (province of florence)
1999: robert mondavy winery – oakville (california)
Assistant winemaker 1999 harvest
2000: villa maria estate – auckland (new zealand)
Assistant winemaker 2000 harvest
Since 2000: consulting winemaker with the matura group,
Offering oenological conunselling to various winemaking firms, particularly in the following areas: bolgheri, carmignano, montalcino, monte falco, montepulciano, the tuscan maremma, chianti, romagna, etna (sicily), langhe (piedmont).
Since 2000: member of the following tasting commissions:
Chianti classico docg
Chianti docg
Brunello di montalcino docg
Nobile di montepulciano docg
Vernaccia di sangimignano docg
Carmignano docg
Bolgheri doc Member of the tasting commisions of the chambers of commerce of the provinces of florence, siena, livorno, and prato
Over the course of the years, participation as an international judge in the following interational wine competitions:
2004-2006-2012: michelangelo international wine competition – stellenbosch ( south africa)
2006: international wine and spirits competition – london (uk)
2006-2009: finger lakes international wine competition – rochester (usa)
2006-2008: japan wine challenge – tokyo (japan)
2007: vinoandino – mendoza (argentina)